All I want for Christmas is MRAID!
“Waarom werkt mijn advertentie in-app niet en op sites wel?”. Het antwoord is: MRAID. Dit is wat jij jouw collega’s kan vertellen over slecht werkende advertenties en MRAID.
M-wat-raid?
Dezelfde digitale advertentie op een website, werkt niet in een app. “Wat is er aan de hand?”, vragen adverteerders en uitgevers mij vaak. Ik: “Serveer je een MRAID tag?”. Het blijft angstvallig stil aan de andere kant van de lijn. “M-wat-raid?!”.
MRAID staat voor Mobile Rich Media Ad Interface Definition. Het is een stuk computercode met een verzameling richtlijnen (in codetaal) die vertellen hoe een app een rich media advertentie op de juiste manier vertoont.
Ook op web bestaan dergelijke codes en richtlijnen voor het serveren rich media advertenties. Een website op smartphone, laptop, Android of Microsoft spreken dezelfde codetaal. Op elke website een click-to-play videoadvertentie afspelen (zoals hieronder), waarbij de video pas afspeelt na de eerste click, is daarom geen uitdaging.
Apps spreken niet dezelfde taal als websites. Om de video-advertentie op de juiste manier te tonen (afspelen na click), is het volgende stukje code vereist:
Tenzij je een developer bent, zegt jou dit waarschijnlijk niet zo veel. Het is een handleiding in codetaal, namelijk: (1) op het moment dat er op de play-knop wordt gedrukt, (2) verberg het play-knop icoon en (3) speel de video af. ‘Return false;’ betekent: open geen nieuwe pagina bij een klik. Dat laatste kan bijvoorbeeld wel het geval zijn bij een call-to-action button die naar een landingspagina gaat.
MRAID als schaalbare vertaler
Om bovenstaande videoadvertentie werkend te krijgen in-app, moet er in de juiste codetaal gepraat worden. Doch spreekt elk besturingssysteem en elke app (zelfs binnen hetzelfde besturingssysteem) zijn eigen taal. Zo spreekt iOS ‘Objective-C’ en Android het meer bekende ‘Java’. En als de advertentie werkt in de Funda iOS app, betekent dat niet dat deze op dezelfde telefoon vanzelfsprekend goed werkt in de app van Nu.nl.
Om het serveren van rich media advertenties in apps schaalbaar te maken, ontwikkelde het IAB in 2011 de eerste versie van MRAID. Technisch gezien, is het niet meer dan een API (Een interface die commando’s geeft met programmacode aan software) welke door meerdere SDK’s (framework van een app) ondersteunt wordt.
Hierdoor werkt een rich media uiting die MRAID-compliant is in (bijna) elke app. Voor een werkende rich media uiting op web én in-app is dus enkel het volgende vereist:
- (Mobile) web: HTML5 Javascript code
- App: MRAID code
MRAID 3.0
Ruim 5 jaar na MRAID 1.0 heeft IAB de eerste versie van nieuwe MRAID richtlijnen vrijgegeven: MRAID 3.0. Een greep uit de nieuwste features:
SPOILER 1: échte insiders information. App professional, jullie gaan dansen op tafel!
SPOILER 2: ik ben fan.
- VPAID en MRAID
De richtlijnen voor MRAID en VPAID (Video Player Ad Interface Definition), de MRAID voor in-stream video, zijn samengevoegd in één document. Wel zo handig, want ook bij video is het schaalbaar draaien (en meten) van advertenties een hele uitdaging. - Ad-readiness
Deze upgrade voorkomt dat app gebruikers (halve) witte of zwarte vlakken zien, in plaats van een advertentie. De mogelijkheid checkt eerst of een advertentie helemaal is ingeladen, alvorens deze weer te geven. - Audio meetbaar
Eerder pleitte wij al dat veel smartphonegebruikers hun mobiel op de mute stand hebben staan. Dat wil zeggen dat zij het geluid van video-advertenties niet horen. Mocht een adverteerder audio desondanks toch laten meespelen, kan hij dat nu meten. Gedetecteerd kan worden of en wanneer het geluid aan of uitgezet wordt, maar ook wanneer het volume veranderd. Super interessant, want in-banner video spelen een steeds belangrijkere rol in het behalen van awareness doelstellingen.
Viewability meten met MRAID
Mijn persoonlijke favoriet en de grootste ‘game changer’ van MRAID 3.0: de verbetering ten aanzien van de in-app viewability meetbaarheid.
Naast het uitvragen of de advertentie zichtbaar is, is het met 3.0 ook mogelijk om te vragen in hoeverre (met welk percentage) de advertentie in beeld is. Hiermee voldoet het meten van viewability met MRAID 3.0, 100% aan de MRC-richtlijnen voor het meten van in-app viewability.
Vanaf het intreden van 3.0 zijn adverteerders dus niet meer afhankelijk van uitgevers met een specifieke viewability SDK, zoals MOAT. Immers, MRAID is al een must-have bij uitgevers met een app.
MRAID professionals: heb geduld!
Zoals de spoiler al aangaf: ik ben erg enthousiast over MRAID 3.0 en het staat bovenaan mijn Christmas list. Het is goed merkbaar dat het IAB goed geluisterd heeft naar de behoeftes in de markt en nu daadwerkelijk drempels wegneemt voor specialisten, uitgevers en adverteerders.
De update is ook goed ontvangen bij developers. Collega en openRTB goeroe Gijs: “We kunnen vragen als: ‘Is de advertentie gestart met inladen?’, ‘is de advertentie compleet ingeladen?’, ‘is de advertentie zichtbaar, en zo ja, met welk percentage?’ nóg gedetailleerder beantwoorden. Nu krijgen we een helder beeld over het leven van een advertentie, nú wordt mobile advertising nóg transparanter, meetbaarder en volwassener”.
Hold your horses! Dit is pas de eerste draft van MRAID 3.0. Halverwege 2017 kunnen we pas genieten van al dat moois, wanneer IAB de definitieve versie publiceert.
Maak ik je blij met een dode mus? Dat begrijp ik, ook ik zit te wiebelen op mijn stoel. Mocht je door willen babbelen over MRAID, heb je vragen, een sterke mening over of feedback op MRAID 3.0? Ik raak er niet over uit gepraat. Mail naar contact@mobpro.com of bel 020 702 8204.