iPhone 10 jaar: 8x dit hebben we te danken aan Apple
Tien jaar geleden introduceerde Apple de iPhone. Het veranderde onze manier van communiceren, leven en bewegen. Wat hebben we precies te danken aan Apple?
iPhone X
Gister is de nieuwe iPhone onthuld. Traditiegetrouw werden de details over het toestel geheim gehouden tot de presentatie. Dit jaar vond deze plaats op het nieuwe (UFO-achtige) HQ van Apple in Cupertino, Californië. De naam van het nieuwe model is iPhone X, waarbij de X naar het tienjarige bestaan van de iPhone verwijst (en ook als ten wordt uitgesproken). Het is een van de grootste veranderingen in de design ooit voor de iPhone. Zo beslaat het scherm nu vrijwel de gehele voorkant van het toestel en is dus de Home button verdwenen. Naast de X werden ook de iPhone 8 en 8 Plus, de nieuwe Apple Watches (Series 3) en de nieuwe Apple TV 4K gepresenteerd. Ook werden er nieuwe features aangekondigd: Wireless Charging, Animoji (waarbij de gebruiker het eigen gezicht met de dieren emoji kan combineren) en niet te vergeten iOS 11. Ook lanceerde Apple Face ID, waarbij je je iPhone kan ontgrendelen middels gezichtsherkenning. De onthulling hiervan verliep helaas niet geheel vlekkeloos:
Zoals je kunt verwachten van Apple hebben ze een prachtig, slick promotiefilmpje gemaakt om hun nieuwe toestel te presenteren. Ontdek hier alle nieuwe features van de iPhone X:
Het is inmiddels dus alweer tien jaar geleden dat de eerste iPhone werd gepresenteerd! Wat heeft de iPhone ons allemaal gebracht in die tijd? Hoe heeft Apple onze manier van communiceren, bewegen en zelfs leven beïnvloedt?
#1 De iPod, telefoon en webbrowser in één
Het is een dinsdagochtend in januari 2007. Op het podium van het Moscone Center in San Francisco staat Apple-topman Steve Jobs klaar om levens te veranderen. De iPhone is de beste iPod, de beste telefoon en webbrowser in één.
In 2008 verschijnt de eerste iPhone op de Amerikaanse markt. De iPhone moet in dat jaar een marktaandeel hebben van 1 procent, oftewel 10 miljoen verkochte exemplaren. Dat is een optimistische verwachting, omdat de meeste mensen hun gsm alleen gebruiken om te bellen en dus geen smartphone hoeven.
#2 Geavanceerd touchscreen
iPhone was niet de eerste telefoon met touchscreen. In 2002 en 2003 kwamen Sony Ericsson en Otek al met touchscreens op zakelijke mobiele telefoons. Wel was het de eerste telefoon met ‘veeg’ en ‘knijp’ aanraakbewegingen. Iets waar mensen tijdens de introductie in 2007 stijl van achterover sloegen, zo stelt NRC tech-journalist Marc Hijink.
#3 App economy
Samen met de iPhone introduceert Apple ook de App Store. Een nieuwe distributiemethode om externe software op een telefoon te installeren. Na Apple volgen ook andere providers, zoals Android. Apps zorgen voor nieuwe bedrijven waarbij alles om de app draait, denk aan Uber of Picnic. Het zorgt ook voor een nieuw soort specialisme: app development en app-marketing.
In 2016 hebben Apple-gebruikers de keuze uit maar liefst twee miljoen handige (en vooral ook minder nuttige) apps. Hoewel we steeds minder apps downloaden, spenderen we vandaag de dag al meer dan 50% van onze digitale mediatijd in apps.
#4 Vermakelijke patentenoorlog
In 2007 zien concurrenten nog niet direct ‘het gevaar’ van iPhone. Nokia probeert het oude besturingssysteem aan te passen, maar zonder succes. In 2013 besluit de marktleider van 2008 te stoppen met het maken van eigen telefoons. In plaats daarvan gaat het bedrijf zich richten op netwerkinfrastructuur.
In 2009 wordt Steve Jobs verrast door Samsung met de Galaxy-telefoon. De eerste serieuze mobiel met het besturingsysteem Android. Android en de Galaxy vertonen veel overeenkomsten. Daarop besloot Apple in 2011 de patentenoorlog aan te gaan. Nog tot 2014 strijdt Apple tegen Samsung tegen verkoopverboden en hoge boetes in zeker negen verschillende landen, waaronder Nederland.
Later zeggen Samsung en Apple in gezamenlijke verklaring dat zij geen reden geven voor het doorzetten van de patentstrijd in de Verenigde Staten en daarbuiten. Eventuele patentschending vindt dus nog steeds plaats, maar wordt getolereerd.
#4 iPad
In 2010 heeft de iPhone 15% van de smartphonemarkt in handen. Het is ook de meest populaire camera ter wereld en levert bijna de helft van de Apple-omzet. Het succes is een goed argument om vergelijkbaar product te lanceren: de iPad. Dit apparaat zou eigenlijk nog vóór de iPhone op de markt komen, maar Jobs besloot eerst de handzame telefoonversie te bouwen. De iPad wordt uiteindelijk de snelst verkopende gadget ooit. Vandaag de dag is de markt verzadigd en nemen de verkoopaantallen af, toch domineert iPad de tabletmarkt.
#5 Een visionair

Velen vinden Steve Jobs verantwoordelijk voor het Apple-succes. Hij was excentriek, perfectionistisch en had een oog voor detail. Hij wilde zich dan ook bemoeien met de kleinste onderdelen en details van Apple-producten en had overal wel een mening over. Hij overzag onder andere de uitfasering van Adobe Flash. Jobs refereerde eerder al aan Flash als “het zinkende schip”.
Jobs excentrieke visie trapt op teveel tenen bij toenmalige CEO John Scully. Scully verwijdert Steve Jobs van het Macintosh project. Dit leidt er toe dat Jobs opstapt bij Apple, NeXt opricht en Pixar koopt. In 1997 staat Apple op de rand van de afgrond en het noodlijdende bedrijf koopt onverwacht NeXT op. Steve Jobs keert als adviseur terug bij Apple en heeft binnen één jaar 90 procent van alle projecten stopgezet. Hij streeft naar een smalle maar overduidelijke productenlijn dat ongetwijfeld resulteert in het Apple-succes.
In augustus 2011 zet de visionair een stap terug en geeft het stokje over aan Tim Cook. Steve Jobs overleed twee maanden later op 5 oktober 2011 aan de gevolgen van kanker.
#6 Apple Maps
Apple wil niet langer afhankelijk zijn van Google. Daarom ontwikkelt Apple in 2012 Apple Maps, met hulp van het Nederlandse TomTom. De eerste versie is een blamage en zit vol fouten. Vijf jaar later kan Apple nog steeds niet tippen aan de gevreesde concurrent Google.
# 7 Smartwatch

Dé nieuwe smartphone, gokken elektronicafabrikanten. Toch is het nog steeds geen succes en lijkt het vooral een fitnesshulpje te zijn.
# eWaste
Apple brengt ons maar liefst twaalf verschillende iPhones, met elk weer nieuwe – zogenaamd innovatieve – mogelijkheden. De nieuwe mogelijkheden dwingen ons tegelijkertijd om afscheid te nemen van onze oude toestellen. Zo zijn oude toestellen niet geschikt voor nieuwe iOS updates waardoor het systeem traag wordt en apps onwerkbaar. Ook schaffen we massaal nieuwe oordopjes en opladers aan vanwege de kleine connector bij de iPhone 5. Kortom: het zorgt ervoor dat de afvalbergen in India met oude elektronische toestellen niet kleiner worden.
#8 Apple fan club
Hoewel Apples groeispurt nu ten einde komt, is het nog steeds het meest waardevolle bedrijf van de wereld. Dat blijkt niet alleen uit de omzetcijfers, maar ook uit de Apple cult met diehard Apple-fans. Fans die niet praten over een ‘laptop’ maar over ‘Macbook’, in diepe rouw zijn bij de dood van hun visionair, urenlang in de wachtrij staan voor het allernieuwste model en ongevoelig zijn voor de prijzen, maar het zien als een goede investering.