Mobile proofing ads: 5 veelgemaakte fouten
In deze mobile first world, denken veel marketeers grotendeels ‘smartphone’. Maar, ze zijn zich niet altijd bewust van wat er allemaal komt kijken bij het maken van een mobiele uiting. Tijdens de creatiefase van campagnes, komt ons designteam telkens dezelfde ‘fouten’ of vragen tegen. Wat zijn de meest voorkomende missers? En hoe kun je het als marketeer beter aanpakken?
1. Uitingen die te zwaar zijn
De consument van nu is gewend ‘instant’ op zijn wenken bediend te worden. Alles is online immers in principe direct beschikbaar. Men verwacht dit ook qua snelheid van het laden van content. Te langzame websites raken daarom bijvoorbeeld ook verkeer kwijt, omdat de meeste mensen geen zin of geduld hebben om hierop te wachten. Dit geldt in nóg sterkere mate voor advertenties.
Omdat niet veel mensen uit zichzelf advertenties opzoeken, maar deze juist zien als ze ‘verschijnen’, is de kans klein dat men gaat zitten wachten tot jouw uiting laadt. Daarom dient deze onder zoveel mogelijk omstandigheden, denk aan variërende data snelheid van gebruikers, zo snel mogelijk te verschijnen. Hier geldt: hoe ‘lichter’ (kleiner in hoeveelheid KiloBytes) je uiting is, hoe sneller ‘ie laadt. Daarnaast zijn enorme uitingen een last voor de bundel van je doelgroep. Want, alhoewel wifi en grote databundels veel voorkomen, is niet ieders mobiele data onbeperkt. Te zware advertenties zijn dan een onwelkome dataslurper.
2. Voor video geen gebruikmaken van de beschikbare ruimte
Deze fout past in het kader van het klakkeloos willen hergebruiken van content. Maar, deze content is niet voor mobile of met mobile in gedachten geproduceerd. Een veelgemaakte fout is het willen vasthouden aan de televisie verhoudingen: 16 x 9. Wanneer een uiting in dit formaat wordt getoond in de meest gangbare smartphone advertentieruimtes, verschijnt er een balk onder het beeld. Naast dat de uiting zo visueel minder aantrekkelijk wordt, is het zonde van de kostbare pixels én het contactmoment met je steeds moeilijker bereikbare doelgroep.
Ook is het belangrijk dat je je video’s in verschillende formaten kunt tonen. Een half page ad heeft tenslotte weer net iets andere afmetingen dat een mid size banner. En omdat niet elke publisher dezelfde formaten hanteert, of zelfs verschillende op verschillende plaatsen binnen één platform, is het nodig om hierop te anticiperen.
3. Video’s te lang zijn
Ondanks alle artikelen en cijfers over kortere aandachtsspannes van de mobiele gebruiker worden er nog steeds lange commercials verspreid. Mobiel gedrag wordt gekenmerkt door vaak, vluchtig en kort gebruik. Een lange video past hier niet in. Zo wordt deze dan vaak niet uitgekeken, of zorgt deze voor irritatie wanneer het bijvoorbeeld een lange, non-skippable uiting voor andere videocontent is.
Marketeers moeten af van het idee dat er minstens 30 seconden nodig zijn om een boodschap over te brengen. Het lijkt misschien moeilijker om een merkverhaal te vertellen via het medium smartphone, maar doordat er meer contacten en bereik is, is mobile júíst effectiever in het realiseren van impact. Uit onderzoek én de praktijk blijkt dat zes seconden al genoeg is om een mooi statement te maken of een verhaal te vertellen. Dat kan een op zichzelf staande uiting zijn, of juist als onderdeel van een serie, langer verhaal middels storytelling of een thema.
4. Logo’s die lang niet altijd zichtbaar zijn
Voor het bouwen van je merk middels merkherkenning is het belangrijk dat je logo duidelijk in beeld is. Dit moet net als bij videoverhoudingen, anders worden aangepakt dan desktop- of televisiecontent. Omdat het scherm veel kleiner is, volstaat een klein logo’tje in de hoek van het scherm niet. Want, waar deze op een groter scherm nog duidelijk leesbaar en te herkennen is, is dit op een smartphone niet meer te ontcijferen. Dus, ook over de plaatsing van het logo moet worden nagedacht. Bijvoorbeeld: groter. Simpelweg door het logo iets groter weer te geven, kan de vertaalslag van bestaande content naar mobile proof uiting makkelijker worden gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat je je logo overigens het beste boven in het beeld kunt plaatsen.
5. Geen interactie
Om ervoor te zorgen dat je uiting écht geschikt is voor mobiel, is het gek om helemaal geen gebruik te maken van alle verschillende interactie opties die het medium biedt. Het niet inzetten van de interactiemogelijkheden van de smartphone is an sich geen doodzonde, maar aantrekkelijk is anders. Denk aan een bladeren door een carrousel, shake banners of swipe interacties:
De mobiele merkervaring hangt niet alleen af van de inhoud van je uiting, maar ook van de ervaring je biedt. Door slim of spannend gebruik te maken van een van de mogelijkheden kun je een zo groot mogelijke impact maken!
Benieuwd naar onze creatieve tips of visie? Bel 020-7028200 of mail jouw vraag naar info@mobpro.com. Op de hoogte blijven van de laatste mobile trends, tips en tricks? Schrijf hier je in voor de maandelijkse nieuwsbrief. Of krijg elke dag nieuwe mobile inspiratie in jouw LinkedIn nieuwsoverzicht en volg ons op LinkedIn.