Geef prioriteit aan owned media
MobPro’s App Growth Regel #1
Het is zonde om veel geld te investeren in het realiseren van app downloads wanneer je in het onboarding proces veel potentiële nieuwe klanten kwijt raakt. Zorg eerst voor een optimaal customer journey, alvorens je gaat investeren in marketingcampagnes.
Meer conversies zonder advertising
Owned media zijn platformen die je zelf in beheer hebt. Voorbeelden van owned media kanalen zijn je bedrijfspagina op LinkedIn en je sociale media accounts maar natuurlijk ook je eigen website en app. Owned media onderhouden is niet iets wat je “even” doet en behoeft een continu proces. Toch is dit hartstikke de moeite waard. Door je inzet van owned media kanalen te optimaliseren, kun je namelijk meer conversies realiseren zonder advertentiebudget te besteden. In dit artikel lichten we een aantal mogelijke owned media optimalisaties toe.
App store A/B testen
De Google Play Store biedt de mogelijkheid om verschillende varianten van de app pagina te testen. Bij het uitvoeren van een app store a/b test zijn er twee type experimenten: standaard grafische en gelokaliseerd grafische experimenten.
Een standaard grafisch experiment is in te zetten wanneer de app in 1 taal wordt aangeboden. In dit geval is het mogelijk om het pictogram van de app, grafische afbeelding, screenshots en promo video te testen. De extra’s die een gelokaliseerd grafisch experiment biedt is het testen van de app omschrijving in maximaal vijf talen.
Waar moet je opletten bij het starten van een a/b test in de Google Play store?
- Test 1 element per keer
Je zou bijvoorbeeld kunnen starten met het onderzoeken van de effectiviteit van het app icoon. Het app icoon heeft veel invloed op de open rate van app pagina’s. - Laat een experiment ten minste 7 dagen draaien
zorg ervoor dat je a/b test alle doordeweekse dagen en een heel weekend draait om over alle dagen data te verzamelen. - Kies voor drie varianten bij het testen van afbeeldingen of tekst
Onderzoek bij het testen van afbeeldingen ook eens of een aangepaste volgorde van de app screenshots voor andere resultaten zorgt.
Pushnotificaties
Pushnotificaties zijn meldingen die gebruikers krijgen wanneer ze een app hebben geïnstalleerd. Deze meldingen worden buiten de app in het berichtencentrum getoond. Het is een handige marketingtool om mensen te activeren, maar niet zonder risico: pushnotificaties zijn de nr. 1 reden voor gebruikers om een app te deïnstalleren. De reden waarom gebruikers zich storen aan de pushmeldingen lopen uiteen.
Maar pushnotificaties kunnen – mits correct ingezet – juist ook voor een boost in aankopen zorgen. Uit de volgende cijfers blijkt dat promotionele pushmeldingen:
- 9,6x meer gebruikers genereren om een aankoop te doen, in vergelijking met met klanten die geen bericht hebben ontvangen;
- de in-app-uitgaven met 16% verhogen;
- die op zaterdag worden verzonden resulteren in 2,2x meer aankopen dan meldingen die op donderdag worden verzonden;
- die in de late namiddag worden verzonden leiden tot 2,7x meer aankopen.
Het is dus belangrijk om een goede balans te vinden tussen voldoende zichtbaarheid en contacten realiseren om gebruikers te activeren zonder diezelfde gebruikers met de berichten te irriteren.
Hoe zorg je dat je effectieve pushmeldingen verstuurt? Denk bijvoorbeeld aan:
- Personalisatie
Maak meldingen persoonlijk door een voornaam toe te voegen en in te spelen op voorkeuren. Let op! 25% van de gebruikers is eerder geneigd de app minder te gebruiken bij té persoonlijke notificaties. Ook hier is de balans dus key. - Emoticons
Meldingen met emojis kunnen de interactieratio tot wel 20% verhogen. - Tijdstip
De beste momenten om een melding te versturen zijn tijdens de lunch, in de namiddag en rond bedtijd. Dit zijn tevens tijden waarop de concurrentie het hoogst is. - Afbeeldingen
Binnen android is het mogelijk afbeeldingen toe te voegen aan pushmeldingen om de engagement te verhogen. - Toestemming vragen
Leg voordat je toestemming vraagt voor het verzenden van pushnotificaties, duidelijk uit welke toegevoegde waarde de meldingen hebben voor de gebruiker. Krijgt men bijvoorbeeld als eerste een bericht wanneer de uitverkoop begonnen is? In iOS kun je slechts eenmalig vragen om toestemming.
Het startscherm
Een eerste indruk is belangrijk. Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Wist je dat 77% van de mensen die een app heeft gedownload deze binnen 3 dagen alweer heeft verwijderd (na 1 keer openen)? Deze cijfers liegen er niet om. Consumenten zijn kritisch over welke apps ze wel en niet toelaten op hun telefoon. Zorg er daarom voor dat je een zo relevant mogelijke ervaring biedt. Voorkom barrières en doe er alles aan om aan te tonen hoe de app werkt en waarom ze de app moeten hebben. Het downloaden is slechts het begin.
Met een first-time usage approach kijk je vanuit de verwachtingen van een gebruiker die voor de eerste keer de app opent. Wat moet hij zien? Waar heeft hij hulp bij nodig? Waarom zou hij tijdens het aanmelden gegevens met ons delen? Zeker in dit laatste geval maakt het duidelijk uitleggen waarom het delen van gegevens bijdraagt aan de uiteindelijke gebruikerservaring, een wereld van verschil. Door vervolgens direct de omgeving aan te passen, krijgen gebruikers prikkels om te blijven hangen en het aanmeldproces af te maken.
Wanneer een gebruiker een weer app installeert, is het handig dat hij zijn locatie deelt zodat de app altijd de juiste weersvoorspelling kan tonen. Indien de gebruiker inderdaad toestemming geeft en op dat moment in Amsterdam is, laat de app kort het huidige weer in Amsterdam zien, alvorens het aanmeldproces voort te zetten.
Hoe vertaal je de first-time usage approach naar een pakkend startscherm?
- Zorg voor een beknopt welkomstbericht waarin de toegevoegde waarde van de app direct duidelijk wordt.
- Het startscherm moet qua look en feel overeenkomen met de rest van de app de app store pagina.
- Voeg een voortgangsbalk toe om gebruikers door de schermen te leiden en hen zicht op de eindstreep te geven.
- Hoe korter, hoe beter. Focus op het hoognodige. Overige functionaliteiten en benodigde gegevens kun je altijd later uitleggen en uitvragen.
- Is een aanmelding of het doorlopen van de welkom flow niet noodzakelijk om (delen van) de app te gebruiken? Voeg dan een optie toe waarmee gebruikers dit over kunnen slaan en overtuig ze op een later moment de aanmelding af te ronden.
- Maak het onboarden “leuk” door de gebruiker ook tijdens dit “moetje” te vermaken. Gebruik bijvoorbeeld een chatbot als gastvrouw of leidt de gebruiker rond met gebruik van gamification.
Tell me more!
Meer inspiratie opdoen? Check onze cases. Liever op de hoogte blijven? Laat jouw e-mailadres achter om een keer vrijblijvend te sparren met één van onze specialisten.