Vier experimenten waar je direct mee aan de slag kunt
Als digitale marketeer ben je continu bezig met het optimaliseren en verbeteren van resultaten. Vandaar ook ons derde gebod: #nevernotlearn. In dit artikel delen we vier praktische experimenten waar jij direct mee aan de slag kunt. Succes!
Stem de boodschap af op de fase in de funnel
Om je campagnebudget zo effectief mogelijk te besteden, wil je altijd een zo relevant mogelijke boodschap communiceren. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld dat een huidige gebruiker getarget wordt met een “download de app” call to action.
De eerste stap is het in kaart brengen van de klantreis. Zorg ervoor dat de funnel en stappen binnen de klantreis afgebakend zijn en dat je gebruikers binnen bepaalde fases kunt identificeren. Nu kun je op basis hiervan verschillende doelgroepsegmenten creëren. Deze bereik je vervolgens met een relevante boodschap. Denk bijvoorbeeld aan het heractiveren van slapende gebruikers door een nieuwe functionaliteit te communiceren.
Test binnen ieder segment meerdere boodschappen. Aan de hand van A/B testen vergelijk je de resultaten van de varianten. Stel alvorens je een test opzet een hypothese op. Dit helpt je bij het trekken van conclusies en het bepalen van het uiteindelijke succes van de test.
Doelgroep vergroten zonder focus te verbreden
Door de doelgroep te vergroten bereik je meer consumenten en potentiële gebruikers. Het is dan natuurlijk wel van belang dat je leads niet in kwaliteit afnemen. Om dit te voorkomen, vergroot je jouw doelgroep zonder de bestaande focus te verbreden.
Stel dat je een lokale aanpak hebt en je doelgroep bestaat uit mensen in Amsterdam. Je zou je doelgroep kunnen vergroten door de hele randstad mee te pakken maar dan verlies je de focus en zou het kunnen dat de gerealiseerde leads in kwaliteit afnemen. In plaats daarvan zou je jouw doelgroep kunnen vergroten naar de stadsregio Amsterdam. Of eens kunnen testen met het targeten van heel Noord Holland. Zo vergroot je de doelgroep zonder je focus te verbreden.
Je kunt er bij het opzetten van het experiment voor kiezen een nieuwe campagne aan te maken met daarin enkel de geplande doelgroepuitbreiding en deze naast de bestaande campagne te draaien. Onze voorkeur gaat vaak uit naar het aanpassen van de huidige campagnes naar de totale nieuwe doelgroep en de resultaten te vergelijken met de periode ervoor. Dit omdat we hiermee de optimalisatie algoritmes van verschillende advertentieplatforms meer ruimte geven om te optimaliseren, wat de algehele resultaten weer ten goede komt.
Een uitbreiding van de huidige doelgroep kan leiden tot een verbetering van 50% van de KPI’s.
Resultaten per dag van de week
Wanneer post je iets op LinkedIn? Of op welke dag wordt de nieuwsbrief verstuurd? Er zitten vaak opmerkelijke verschillen in de resultaten wanneer je deze per dag van de week bekijkt. Dit geldt niet alleen voor owned media, maar ook bij advertentiecampagnes komt het voor dat bepaalde dagen beter presteren.
In verschillende advertentieplatformen maar ook analytics tools, zijn deze rapportages vrij gemakkelijk uit te draaien. Als er grote verschillen te zien zijn tussen dagen, speel hier dan op in. Zet extra budget in op de dagen dat de campagne goed presteert, of verspreid het budget van de dagen die beduidend minder presteren over de andere dagen.
App Store Optimalisatie Screenshot Variaties
De app store is meestal de laatste plek waar je potentiële nieuwe gebruikers kunt enthousiasmeren op de download knop te tappen. Zorg er dus voor dat de product page optimaal is ingericht. Er zijn verschillende onderdelen die op deze pagina getest kunnen worden van content tot het app logo.
Een element wat veel invloed heeft op de conversieratio zijn de screenshots. Zorg voor screenshots die een duidelijk beeld geven van wat de consument van jouw app kan verwachten. In welke behoeftes voorziet de app en welke toegevoegde waarde biedt deze? Aan de hand van een A/B test zijn verschillende boodschappen en USPs het best te testen. Naast de copy zelf, kun je ook testen met het weergeven van de screenshots in verschillende volgordes. Na twee weken kun je het net ophalen, Vervolgens baseer je een tweede test op basis van de best presterende screenshots. Zo kom je uiteindelijk tot een optimale set app screenshots.
Het vinden van de voor jouw app optimale screenshot selectie en volgorde kan zorgen voor tot wel 20% meer downloads.
Wil jij nu ook gaan experimenteren?
Ben jij na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en ga je aan de slag met deze of andere nieuwe experimenten? Of liever eens vrijblijvend sparren over voor jouw organisatie relevante optimalisaties en experimenten? We horen het heel graag!